Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopik inceleme, tüm kalın bağırsağın ve rektumun incelenmesini sağlayan güvenli ve etkili bir tanı yöntemidir. Kolonoskopi, esnek, fiberoptik kablolardan oluşan bir kamera sistemi içeren uzun tüp şeklinde bir alettir. Kalın bağırsak hastalıklarında tanı konulmasını, gerektiğinde biyopsi alınmasını ve poliplerin çıkarılmasını sağlar.

KİMLERE KOLONOSKOPİK İNCELEME YAPILMALIDIR?
Kolorektal kanser tarama programı kapsamında 50 ve üzeri yaşta olan kişilere uygulanmalıdır. Ailesinde kolorektal kanser riski olan kişilerde 40 yaş üzerinde de uygulanmaya başlanmaktadır. Kalın bağırsakta veya rektumsa bir problem olduğunu düşündüren kanama, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik meydana gelmesi gibi durumlarda hekim uygun görürse kişilere kolonoskopik inceleme uygulanabilmektedir. Kolonoskopik inceleme; Açıklanamayan karın ağrısı olan, İnflamatuar bağırsak hastalığı tanısı olan, Radyolojik incelemelerde polip veya kitle saptanan, Dışkıda gizli kan testi pozitif sonuçlanan, Ailevi kanser veya polip öyküsü olan kişilere kolonoskopik inceleme uygulanmaktadır.

KOLONOSKOPİK İNCELEME NASIL YAPILIR?
İnceleme öncesi bağırsak bölümleri dışkıdan ve artıklarından temizlenmelidir. Temizlik hekimin seçimine göre işlem öncesi bir veya iki gün öncesinden başlamaktadır. Hastalara işlem öncesi damardan ilaçlar uygulanarak hafif uyku hali sağlanır. Böylelikle hasta hem ağrı duymaz hem de işlemi hatırlamaz. Kolonoskop makattan ilerletilerek ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim noktasına kadar inceleme yapılır. Hekim uygun gördüğü yerlerden biyopsi alır veya polipektomi uygular. İnceleme genellikle bir saatten kısa sürmektedir. Kolonoskopi esnasında bağırsak içine verilen hava hastada şişkinlik e huzursuzluk yaratsa da havanın çıkışıyla rahatlar. Aynı gün içerisinde normal diyetini alabilir.

KOLONOSKOPİK İNCELEMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Kolonoskopik inceleme, kolorektal kanser ve poliplerin, hastalıkların saptanmasında radyolojik görüntüleme yöntemlerinden daha başarılıdır.Ayrıca biyopsi alınabilmesi, polipektomi yapılabilmesi, bağırsak kanamalarında kanamanın durdurulabilmesi sebebi ile tedavi edici özelliği de bulunmaktadır.

KOLONOSKOPİK İNCELEMENİN RİSKLERİ NELERDİR?
Kolonoskopik inceleme oldukça güvenli bir yöntemdir. İşleme bağlı olarak kanama, bağırsak duvarında delinme, poliplerin atlanması gibi komplikasyonlar %1’in altında görülmektedir.