Yaz aylarının gelmesiyle herkesi zayıflama ve forma girme telaşı aldı. Birçok kişi vücudunu tanımadan, bulduğu her diyet programını uygulamaya çalışıyor. Bunun sonucu olarak da bağırsaklarını yoruyor. Oysa bağırsaklarımız vücut sağlığımızın yapı taşlarından biri. Genel Cerrahi ve Kolorektal Kanser Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, bağırsakları korumak için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
1- YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN!
Öğünlerde 4 besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli menüler hazırlanmalı.
2- GÜNDE EN AZ BEŞ PORSİYON SEBZE MEYVE TÜKETİN!
Bu beş porsiyonun en az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller olmalı.
3- GÜNDE EN AZ BEŞ PORSİYON SEBZE MEYVE TÜKETİN!
Bu beş porsiyonun en az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller olmalı.
4- TANELİ TAHILLARI TERCİH EDİN!
Rafine tahıllar ve saf şeker yerine tam taneli tahıllar tercih edilmeli.
5- İŞLENMİŞ KIRMIZI ET YERİNE BALIK VE KURUBAKLAGİL TERCİH EDİN!
Özellikle yağ içeriği yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Kırmızı et yerine balık, tavuk ya da kurubaklagiller tercih edilmelidir.
6- YAĞI AZALTIN!
Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
7- ANNEANNE YEMEKLERİNE DÖNÜN!
Batı tipi beslenme yerine, geleneksel yemeklere yani annenizin veya anneannenizin hazırladığı o güzel yemeklere geri dönün.
8- GÜNDE BİR ELMA YİYİN!
Günde bir elma her derde deva ve kalın bağırsak kanserinden koruyucu bir meyvadır. Çünkü vücudun ihtiyacı olduğu günlük lif miktarını bir elmadan alabilirsiniz.
9- SİGARA VE TÜTÜNDEN UZAK DURUN!
Sigara ve tütün alışkanlıklarınızdan bir an önce kurtulmanız daha uzun yaşamanızı sağlayacaktır.
10- BESİN YAPITAŞLARININ VÜCUDUNUZDA NE İŞE YARADIĞINI ÖĞRENİN!
Karbonhidratlar ve Kanser: Karbonhidratlar başlıca enerji kaynağımızdır. Gereksinimin üzerinde alınması obeziteye neden olur. Bunun yanı sıra, kepekli tahıl ürünleri, kurubaklagiller, taze sebze ve meyvelerin fazla tüketilmesi, posa alımını artırıp bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kalın bağırsak-rektum kanserinin önlenmesinde etkindir.
11- Yağ ve Kanser: Her türlü yağın fazla alınması özellikle meme, prostat, testis, rahim, yumurtalık ve kalın bağırsak-rektum kanserlerinin oluşum riskini artırmaktadır.
Protein ve Kanser: Aşırı et, dolayısıyla hayvansal proteini çok tüketen ülkelerde meme, rahim, prostat, kalın bağırsakrektum, pankreas ve böbrek kanserleri hayvansal proteini az tüketen ülkelerden daha fazla görülmektedir.
Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan haberi okumak için tıklayınız: Hürriyet